kuskus z kurczakiem
|||||

Kuskus z kurczakiem

 

Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych mieliśmy za zadanie ugotować danie Tomka Woźniaka (więcej o spotkaniu tutaj i tutaj), przepis i zdjęcia ze spotkania poniżej.

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżki ciecierzycy
  • pęczek kolendry
  • 2 pomidory
  • suszone pomidory
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść orzechów nerkowca
  • sól

Na patelni rozgrzać oliwę, i podsmażyć czosnek, następnie wrzucić pokrojoną w słupki cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Włożyć kurczaka skórą do dołu i podsmażyć, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Dodać przyprawy, paprykę pokrojona w paski i smażyć przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat.

Do dania dodać morele (mogą być również daktyle) i zalać dwiema szklankami wody (według mnie to dużo za dużo – lepiej dodać 1/4 tej ilości i ewentualnie stopniowo dolewać po łyżce) i dusić na średnim ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Na koniec dodać pokruszone orzechy i pomidory pokrojone na ćwiartki oraz posiekaną kolendrę. Doprawić solą według uznania, wymieszać i podać z przygotowanym kuskusem.

 

Autorką zdjęć w tym poście jest: Anna Soroka

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.